Diëtist

De taak van de diëtist in het kinderdiabetesteam is het begeleiden van kinderen met diabetes en hun ouders met betrekking tot de voeding. Voor een goed dieet is een persoonlijk advies nodig. De diëtist legt uit wat de rol van voeding is bij de behandeling van diabetes. Het belangrijkste aspect is de afstemming tussen de voeding (koolhydraten) en insuline. De diëtist leert waar koolhydraten inzitten, hoe je hier mee kunt rekenen en variëren.

Het belangrijkste doel van de begeleiding van de diëtist is om kinderen met diabetes zo vrij mogelijk te laten zijn in hun voedselkeuze. Daarom wordt geleerd de insuline aan te passen aan de hoeveelheid koolhydraten in de voeding (insuline/koolhydraat-ratio). Zo hebben de kinderen de mogelijkheid om aan allerlei activiteiten in het dagelijks leven mee te doen zoals traktaties, feestjes, sporten, vakantie e.d.

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan gezonde voeding. De afspraken bij de diëtist zijn meestal individueel, maar er wordt ook groepseducatie georganiseerd.