Diabetes

Er zijn verschillende soorten diabetes, waarbij type 1 het vaakst voorkomt bij kinderen.

Als je diabetes type 1 krijgt, stopt je lichaam met insuline maken. Vanaf dat moment moeten kinderen – alleen of met behulp van ouders – en volwassenen zelf insuline spuiten, of een pompje dragen.
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem zich vergist. Normaal ruimt het afweersysteem alleen ziektes op. Maar bij sommige mensen vernielt het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken, in de alvleesklier. Dan heb je diabetes type 1. Zonder de stof insuline kun je niet leven, want die regelt je bloedsuiker.

Oorzaken van diabetes type 1

Het is niet precies bekend waardoor diabetes type 1 ontstaat. Het begint met aanleg voor diabetes type 1, ook zonder diabetes in de familie. Vervolgens raakt het afweersysteem uit evenwicht, waardoor het de cellen aanvalt die insuline maken. Misschien heeft het te maken met:

  • gluten, dat zijn eiwitten in graan
  • of koemelk in flesvoeding voor baby’s
  • of een virus, zoals verkoudheid of buikgriep.

Om de oorzaken van diabetes type 1 te achterhalen, is onderzoek nodig. Want als we weten waar het vandaan komt, kunnen we diabetes voorkomen en beter behandelen.

Behandeling van diabetes type 1

Wie diabetes type 1 heeft, moet elke dag bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Je kunt geen hap eten zonder te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is. Tegenwoordig is er ook de zogenaamde sensor, een technisch hulpmiddel die de bloedsuiker registreert in het lichaam en deze doorgeeft aan het pompje. Zodat je kunt zien wat de bloedsuiker spiegel op dat moment is.

Andere types

Naast diabetes type 1 komt er nog een aantal andere vormen voor, waarvan sommige vrij zeldzaam zijn. Diabetes type 2 en Mody komen nog relatief het vaakst voor naast type 1.

Type 2

Diabetes type 2 komt minder voor bij kinderen, maar het aantal kinderen en jonge mensen neemt wel toe. Het is geen auto-immuunziekte. Erfelijkheid en leeftijd spelen, vaak in combinatie met elkaar, een rol. Als er sprake is van diabetes type 2 maakt het lichaam minder insuline aan dan het nodig heeft, of de insuline wordt wel voldoende aangemaakt maar kan niet goed werken. Hierdoor ontstaan hogere bloedsuikers die door medicijnen en leefstijlveranderingen binnen de gewenste streefwaardes gehouden moeten worden.

Mody

Mody staat voor Maturity Onset Diabetes of the Young en is een erfelijke vorm van diabetes waarover nog weinig kennis is. Bij Mody zit op een belangrijke gen voor bèta-cellen een defect waardoor de cellen bijvoorbeeld te traag insuline aanmaken of te weinig insuline produceren. Voor de diagnose van Mody is een DNA-onderzoek nodig. De behandeling richt zich op leefstijl & dieet en medicijnen.